Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 25.01.2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Ionela Săvescu
Titlul articolului: Teribila poveste a două surori minore, însărcinate şi măritate cu forţa fiindcă nu mai
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/teribila-poveste-a-doua-surori-minore-insarcinate-si-maritate-cu-forta-fiindca-nu-mai-pr-96.html


COPIII CARE FAC COPII. Două surori de etnie romă din Valu lui Traian, judeţul Constanţa, de 13 şi 15 ani, au rămas gravide după ce unchiul lor le-a măritat repede, ca să nu le mai aibă în întreţinere.

 

De cum s-a auzit, săptămâna trecută, că surorile Panţu din Valu lui Traian, judeţul Constanţa, au burta la gură, au început să lucreze serviciile sociale din localitate. Ştia toată lumea că-s două puştoaice cu ochii mari, rămase orfane de ambii părinţii. Sunt şi minore. Una are 13 ani, una are 15, dar viaţa grea le-a făcut s-arate deja a fete mari. Poate de aceea s-au îndrăgostit de ele doi ţigănuşi din comună, le-au adus la ei acasă şi, peste o lună-două, le fac deja mame.


Între timp, ei au fost arestaţi pentru sex cu minori şi eliberaţi după câteva zile, cu ajutorul unui avocat care a ieşit la înaintare cu povestea tradiţiilor ţigăneşti de la Valu lui Traian.

Au făcut logodnă cu grătare


Fluturica şi Marilen Panţu au rămas fără părinţi de mici. Tatăl lor a murit de SIDA acum şapte ani, iar mama s-a dus şi ea din aceeaşi cauză. Fetele mai au trei fraţi mai mici. Unul dintre ei a fost dat în grija unui asistent maternal, iar ceilalţi doi locuiesc cu unchiul din partea mamei, Florin. Tot cu el au stat şi fetele, însă Florin a vrut să scape de ele, pentru că fetele abandonaseră şcoala şi nu mai primeau alocaţie.

Le-a găsit partide bune în comună: doi băieţi de 17 ani, cu casă. Dacă aveau unde să pună capul pe pernă, s-a gândit Florin, aveau ginereii şi ce să le arunce în farfurie.

Daniel Cristea, mediatorul între autorităţi şi comunitatea de romi din localitate, povesteşte că "logodna oficială", adică petrecerea cu băutură şi invitaţi, a fost organizată anul trecut, în curtea lui Florin Zlate, iubitul Fluturicăi.

Daniel Costache şi Marilen, celălalt cuplu de însurăţei, au făcut logodna tot atunci. S-a auzit în tot satul muzica şi au sfârâit grătarele până dimineaţa, iar apoi nimeni n-a mai dat importanţă moralităţii. Când fetele au fost văzute însă, câteva luni mai târziu, cu burta mare, vestea a ajuns la primărie.

Cea mică - opt luni, cea mare - şapte


Angajaţii serviciului de asistenţă socială le-au făcut o vizită fetelor într-o dimineaţă. Au anunţat şi Protecţia Copilului, care a început o anchetă. La controlul medical s-a aflat că Marilen, cea mică, era însărcinată în opt luni, iar Fluturica în şapte.

La capitolul venituri, asistenţii sociali au tras o linie groasă, asta pentru că nimeni din familie nu are de muncă: nici ginerii, nici rudele lor – mamă, mătuşi sau unchi.

Şi poliţia a intrat pe fir şi i-au dus pe Daniel şi pe Florin la audieri în Constanţa. Băieţii au spus cum au putut ei mai bine că a fost dragoste la prima vedere. Bebeluşii, au explicat tot ei, vor fi crescuţi tot cu dragoste, dacă autorităţile decid să rămână în familie. I-au lăsat să plece acasă, iar după două zile le-au venit mandatele de arestare – câte 19 zile pentru sex cu minori.


CAZ. Florin Zlate (stânga) și Daniel Costache, duși de polițiști la audieri

Bunica invocă tradiţiile


În casa lor din Valu lui Traian, fetele stau cu iubiţii, cu părinţii, cu bunicii, mătuşi, unchi şi veri. Trei generaţii complete în trei camere şi nu se plâng de lipsa spaţiului, ci de faptul că uite-aşa cum sunt fetele, gravide, toată lumea le arată cu degetul, în loc să le ajute cu un social sau cu o alocaţie.

Florica Apostol, bunica lui Florin Zlate, spune că n-a ştiut că Fluturica e însărcinată. Dar aşa e tradiţia la ei, fetele să-şi găsească soţi de mici, să-şi facă familie şi să crească copii.

O scoate pe fată în pragul uşii, să demonstreze că n-arată ea a 15 ani: "Ia uitaţi-vă la ea! Dacă ştie ea de dragoste, o şti s-o crească şi un copil! Zici că are 20, nu 15".

Mama spune că a făcut o pomană

Recunoaşte că nuntă n-au făcut încă. Nu i-ar fi căsătorit nimeni până nu face Fluturica 16 ani. Şi are şi mamaie Florica un regret acum: că atunci când o fi cheful cel mare, cu rochie albă, n-o să mai poată ieşi pe uliţă să joace cămaşa, s-arate că mireasa nepotului a fost virgină. Dar copilul care-o să vină, mai completează Florica, va fi lumina acestei case de lut, în care fiecare îşi dă coate să prindă loc pe-un scaun.

După ce bunica lui Florin a mai luat o pauză să respire adânc, a intrat în discuţie mama lui. Femeie tânără, rămasă singură dinainte să-şi nască băiatul, fiindcă a părăsit-o ţiganul, ştie cum e treaba să n-ai bărbat. Aşa că sarcina Fluturicăi a fost modul în care femeia a convenit să facă o pomană pentru toată nefericirea pe care a suferit-o ea, crescând un singur copil: "Eu m-am bucurat. Degeaba vin «protecţiile» acuma, că noi nu dăm copilul. Mi-au luat băiatul la închisoare c-a fost om bun şi n-a lăsat-o singură pe fata asta. E fată cuminte. Am făcut şi noi o pomană luând-o acasă".

"Ia uitaţi-vă la ea! Dacă ştie ea de dragoste, o şti s-o crească şi un copil! Zici că are 20 de ani, nu 15.“

FLORICA APOSTOL, bunica lui Florin Zlate

DEZINTERES

Unul n-are pic de carte, altul a făcut cu greu patru clase


Situaţia celor 300 de romi din comunitatea din Valu lui Traian e clară şi o tranşează mediatorul Daniel Cristea: "N-au nicio şansă pentru că n-au educaţie!". Din câte ştie el, după ce nasc, cele două fete ar urma să fie internate într-un centru împreună cu bebeluşii lor, unde vor avea toate condiţiile să-i crească până termină şcoala sau până îşi găsesc un loc de muncă.

"Dar ele n-au rămas gravide ca să crească din dragoste un copil. Ele vor banii de la stat, ca să aibă ce mânca şi ce fuma întâi bărbaţii lor, apoi ele, apoi copiii. Asta e! Unde nu e educaţie, n-ai ce să ceri!", spune Daniel.

Face şi el parte din comunitatea de romi şi şi-a dat seama că un dram de carte n-are ce să-i strice în viaţă. "Tatăl meu are zece clase, cum se făceau pe vremuri, mama are doar şcoala generală. Dar au muncit până la pensie de drept: tata la o fabrică de pâine, mama la C.A.P. Şi mai am patru surori, care nu s-au măritat ca astea, la 12 ani. Şi am dat şi la facultate. În 2010 am terminat Dreptul la Constanţa", spune Daniel.

Mediatorul şi "găinăriile" cu fier vechi


Când s-a angajat la primăria din Valu lui Traian, în 2008, i s-a trasat o sarcină clară: să-i convingă pe ţigani să-şi dea copiii la grădiniţă sau la şcoală, să-i ajute să-şi facă acte şi să-şi caute de muncă.

În fiecare dimineaţă o ia din loc, de la şosea, spre cartierul ţigănesc, undeva pe un deal. Face inspecţia: să fie drumul curat şi linişte în comunitate, că e meteahnă veche de-a lor să se ia la harţă de dimineaţă. Au de împărţit multe lucruri: locurile de unde se poate fura fier, zonele în care şutesc telefoane şi alte "găinării".

"Scopul meu este de a preveni astfel de infracţiuni. Mulţi supravieţuiesc din alocaţii şi se ocupă şi ei cu ceva ca să facă bani pe lângă ce le dă statul: fură fier, fură şi altele".

Despre cei doi proaspeţi gineri, Daniel Cristea spune că n-au avut vreodată o ocupaţie. Unul dintre ei, Daniel Costache, n-a fost deloc la şcoală. Nici nu ştie să iscălească. Celălalt, Florin, "a făcut vreo patru clase. Şi alea când era cald afară".

Când i-a întrebat cu ce-or să-şi întreţină familiile, amândoi au ridicat din umeri. "S-au făcut angajări la noi, la primărie, pentru serviciile de salubrizare. Şi atunci colegele mele de la resurse umane m-au întrebat dacă romii nu vor de muncă. Să vină aici cu actele, să se angajeze. M-am dus şi la alde Zlate, şi la Costache, mai mulţi. Ăia nici n-au vrut s-audă. Mi-au spus «Să strâng eu gunoiul? Mai bine stau acasă». Au venit câţiva, le-am făcut contracte şi-au plecat după trei zile, de epuizare. Asta e! Pentru muncă de birou îţi trebuie carte", îşi varsă mediatorul năduful pe ai lui.

SUSPANS

La începerea investigaţiilor medicale, cele două surori erau suspectate că ar fi infectate cu HIV. Ipoteza nu le-a alarmat deloc pe rudele însurăţeilor


Daniel Cristea nu vede nicio şansă pentru Fluturica şi Marilen, după ce s-au legat la cap cu dragostea la prima vedere. "Şi pot să vă spun că n-a fost iubire. A fost disperare. Poate s-au gândit că o să le fure cineva, că se mai fură fetele la noi. Şi-atunci, decât s-ajungă pe mâna unor străini, mai bine rămân aici, în comunitate", explică Daniel.

Ţigăncuşele rămase fără rost pe lume sunt uneori răpite de romii din alte localităţi. S-a întâmplat, nu demult, să vină unul din Palazu Mare şi să ia o fată din Valu lui Traian. "În zonă e o practică. La Murfatlar, unde-s mai mulţi ţigani, vreo 2.000, e o tradiţie să te duci să-ţi iei fată din altă parte. Mai schimbi sângele", adaugă mediatorul.

"Ce să fac? Îl aştept"


Fluturica iese în pragul casei, cu burta ştrangulată de cordonul capotului flauşat, colorat ca o vază cu flori de primăvară: roz, galben aprins, bleu, vernil. De când Florin a fost luat cu mandat, plânge cu sughiţuri şi i s-au întins cearcănele. Arată, după cum a spus bunica bărbatului ei, a femeie în toată firea.

Unchiul băiatului, Costel, abia s-a întors de la Constanţa, unde s-a judecat recursul tinerilor împotriva măsurii de arestare preventivă. Toţi aşteaptă acum decizia, nervoşi şi hotărâţi să dea Protecţia Copilului în judecată, că şi-au băgat nasul în treburile neamului.

O repede pe fată să intre în casă. N-apucă Fluturica să spună decât "Ce să fac? Îl aştept" şi pleacă târâind papucii de casă. Rudele cred că asistenţii sociali sunt de vină pentru nenorocirea lor. "Ce să-mi mai facă acumă după ce i-a luat? Să-mi spună că le pare rău? Nu-mi aduce înapoi băieţii", spune şi unchiul Costel, care s-a umflat a importanţă după ce l-a sunat avocatul, să-l liniştească: "Dacă nu mi-i scoate afară, îl schimb!", e hotărât Costel.

Suspiciunea infectării cu HIV

Mai au probleme de rezolvat. Medicul de familie din localitate le-a trimis pe Fluturica şi pe Marilen la Constanţa, să facă mai multe analize. Suspiciunea lor era că cele două copile au fost infectate cu HIV la naştere. În viaţa lor însă n-au fost la doctor să se caute.

Şi Daniel a auzit prin sat zvonul ăsta: "Eu chiar m-am bucurat că i-au închis pe băieţi. Poate mai învaţă şi ei ceva şi lasă copiii în pace, să-şi vadă de şcoală. Dacă le iese SIDA la analize, vă daţi seama în ce haos bagă comunitatea asta. Acolo anchetă – cu cine s-au culcat fetele, câţi şi de ce. Îi nenorocesc şi pe tinerii ăştia, nu mai spun de copiii pe care o să se nască".

Nicoleta Crăciun, medicul de familie din Valu lui Traian care s-a ocupat de cele două, a declarat însă că analizele fetelor au ieşit "normale".


ANCHETĂ. Rudele celor două fete au mers la Constanța
FOTOGRAFII: TELEGRAF CONSTANȚA

"Şi pot să vă spun că n-a fost iubire. A fost disperare. Poate s-au gândit că o să le fure cineva, că se mai fură fetele la noi. Şi-atunci, decât s-ajungă pe mâna unor străini, mai bine rămân aici.“

DANIEL CRISTEA, reprezentantul comunităţii rome din Valu lui Traian


PRECEDENTUL CAZ "SĂCELE"

O fetiţă de 11 ani, violată şi nu prea


În perioada în care surorile Panţu nu credeau că bărbaţii lor vor face puşcărie pentru că le-au lăsat gravide, se dusese vestea că tot în judeţul Constanţa, în Săcele, o fetiţă de 11 ani a rămas însărcinată, după ce un tânăr de 21 de ani, cu statut de chiriaş în casa mamei ei, a sedus-o pe copilă.

Vinovatul Mihai Vasilescu a încercat să demonstreze în faţa anchetatorilor că actul sexual a fost consimţit şi că fata a acceptat de bună voie să facă sex.

Cu toate acestea, procurorii au considerat că minora e prea tânără pentru a consimţi astfel de fapt şi l-au acuzat pe Mihai Vasilescu de viol. El este acum în arest preventiv.



  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.